1920 - De gouden jaren van de 20 eeuw.
De jaren 20, het vorige millennium, was het decennia waar de wereld herstelde van een pandemie genaamd de Spaanse griep en de Eerste wereldoorlog. De jaren 20, ook wel the roarin’ twenties, was een tijd van optimisme, een sterk toenemende welvaart en verandering in sociale en patronen in de Verenigde staten en Europa. De jaren 20 moderniseert in een rap tempo waaronder Nederland. Nieuwe techniek, bioscopen, vervoermiddelen (auto’s – vliegtuigen – etc), geëmancipeerde vrouwen en natuurlijk niet te vergeten jazzmuziek en mode. We zullen dit tijdperk door de jaren heen onder de loep nemen. Want ondanks de jaren 20 een tijdperk was wat positiviteit benadrukt, heeft het ook te maken gehad met wat minder positieve momenten als de drooglegging en eindigde het uiteindelijk met de historisch crash van Wall Street in 1929, wat leidde tot de grote depressie wereldwijd en jaren van ontbering met zich meebracht.
1920-1925 Stemrecht voor vrouwen en de flappers.
In het begin van het eerste jaar in 1920 - 1921 ontstonden verschillende belangrijke ontwikkelingen. In dit jaar kregen vrouwen het recht om te stemmen. In dit jaar waren ook de zogenoemde “Flappers” bekend om hun energie en vrijheid. Dit werd voor vele in deze tijd als gevaarlijk en schandalig gevonden. De vrouwen zagen er vaak uit als dat van een “party girl”. Zij rookten in het openbaar dronken alcohol en dansenden in alle jazzclub en meer. Dit tot grote schok van de victoriaanse moraliteit van de ouders.
Flappers zijn ontstaan in de tijd van de eerste wereldoorlog. Hier traden vrouwen in groten getale toe tot de arbeidsmarkt en ontvingen hogere lonen die veel werkende vrouwen niet wilde opgeven in de vredestijd
De vrouwen droegen hier de hoge hakken en hingen hun korset aan de wilgen, en verplaatsen dit voor een bustier en lingerie. De jurken waren kortere, kuit onthullende lengtes, lagere halslijnen en de niet typisch vorm-passende jurk was de meest favoriete silhouet, recht en slank. Een van de meest iconsiche houte coutour designers, niemand minder dan Coco Chanel, regeerde de flapper mode.
Vanaf 1917 hadden veel vrouwen al de schaar in hun haar gezet en de bekende ‘bob haar stijl’ kapsel, waar het haar tot aan de kaaklijn werd geknipt was erg populair. Vele kennen ook het kapsel met de zogenoemde vinger waves en in 1926 was dit het meest voorkomende populaire kapsel. Hierop volgde later de zogenoemde "Eton Crop”.
Make-up in jaren 20
Op make- up gebied werden vrouwen ook steeds gewaagder met hun make-up in de jaren 20. Waar de jaren ervoor het gebruik van natuurlijke cosmetica te vooral was om te verbergen, schokkeerden de vrouwen de oudere generatie door in de jaren 20 felgekleurde lippenstift aan te brengen, hun wenkbrauwen te epileren en tekenen.
1925 - The Jazz Age.
1925 was het jaar dat auteur F. Scott Fitzgerald zijn inmiddels beroemde roman The Great Gatsby uitbracht. Zijn succesroman is meerdere malen verfilmd en is ook opgenomen in het standaard curriculum van universiteiten. Zijn roman en de verfilmingen zijn anno 21e eeuw nog steeds een grote bron van inspiratie voor vele themafeesten. De 1920 werd ook wel The jazz age genoemd. De jeugd in de 1920 waren helemaal betoverd door de nieuwe sound van jazz. Zoals al eerder genoemd gingen zij rebelleren tegen hun ouders en hun traditionele culturen. De Jazz sound dat is ontstaan uit New Orleans en werd al gauw populair onder maatschappij, en dansstijlen als de charleston, foxtrot en jitterbug, uitgevonden door de donkere gemeenschap werd wereld populair onder de jeugd in de jaren 1920. Jazz verplaatste zich al gauw van New Orleans naar Chicago door grootheden als Louis Armstrong en Jelly Roll Morton die een serie van influentiele opnames maakten in toen zij in Chicago verbleven.
De grote depressie.
In 1929 klapte de effectenbeurs in New York compleet ineen met grote economische gevolgen. 100 jaar later wordt er nog steeds gepraat over deze crash. Oftewel de Crash of Wall Street van 24 oktober 1929 die leidde tot de wereldwijde grote economische depressie. Deze crash had rampzalige gevolgen voor veel investeerders die hierdoor al hun geld verloren. In Nederland had deze ramp een grote krimp op de economie en hield dit in zijn greep van 1929 tot 1940. De werkeloosheid in Nederland was in 1935 op zijn hoogtepunt 600,000 met een kleine daling maar bleef tot in de 2e wereldoorlog boven het aantal van 350.000.