Bedrijven doen het graag, een bekende Nederlander boeken als spreker. Deze zorgt voor herkenning, inspiratie, een lach en misschien een traan, relativering, maar vooral voor een vlot lopende speech - ze zijn het immers gewend voor grote groepen te staan.
Positieve energie
De aankondiging dat er aan het einde van een cursus- of motivatiedag een verrassing is in de vorm van een BN'er houdt de aandacht vast. Werknemers worden nieuwsgierig gemaakt en houden onbewust goede zin over. Na een intensieve dag die in het teken stond van brainstormen over een app, het presenteren van een nieuwe energievergelijker of het opzetten van een marketingstrategie moet er ontspannen worden. Een ervaren spreker haalt de scherpe randjes eraf en zorgt voor nieuwe, positieve energie. Hij of zij kan onafhankelijk en vrijuit spreken. Geen ellenlange opsommingen van cijfers, geen gehakkel en gedraai om de hete brij heen, geen kantoor-clichés, maar waarschijnlijk wel veel vrolijkheid.
Inspiratie
Iemand als Ali B kan als geen ander vertellen dat, als je maar blijft dromen, een rondje heus wel in een vierkant past, en andersom. De Zaankanter komt van ver, na een losbandige jeugd brak hij door als rapper en ontwikkelde hij zich als geliefde tv-persoonlijkheid. Hij deed theatertours, is één van de meest gevraagde juryleden bij talentenjachten op televisie, deelde het podium als spreker met Stephen Covey en Deepak Chopra en riep tijdens de coronacrisis een zelfhulpwebsite in het leven. Inspirator Ali B weet wat ondernemen en doorzetten is.
Dinner speeches
Het spreken voor bedrijven werd in de jaren '80 al opgepikt door de Welshe voetbaltrainer Barry Hughes (o.a. Sparta, Haarlem). Hij gold als geinponem van de Eredivisie en nam zijn (voetbal)humor mee in zijn zogenaamde dinner speeches voor bedrijven. Hij lichtte zijn maatje René van der Gijp in, hoe leuk dit was om te doen. Vervolgens reisde Gijp jarenlang langs de grootste bedrijven, van energieleverancier tot autodealer, van verzekeraar tot groothandel in systeemplafonds. Waar hij eigenlijk niet zo heel veel zei, volgens zijn biograaf Michel van Egmond. Of toch wel?
Relativering
Dat er bij zijn speeches veel gelachen werd, was precies de bedoeling. Met allerlei anekdotes over zijn kleurrijke voetbalcarrière, waarover hij altijd moet horen dat hij 'er niet alles uitgehaald heeft', pakte hij zaal na zaal in. Ook al werd hun werk, bedrijfspand en werkkleding niet zelden op de hak genomen. 'Maar dat is wat mensen kennelijk willen', zegt Van Egmond. Dat wist Gijp ook. Na een lange training, motivatiedag of cursus is niks fijner dan iemand die de kussens komt opschudden. Omdat relativering en zelfspot volgens de huidige Veronica Inside-analist belangrijke wapens zijn in het leven.