Vrijwel alle grote bands die je op tv of streamingdiensten voorbij ziet komen, zijn ooit in kleine zaaltjes begonnen. Spelen voor een habbekrats en niet zelden voor slechts anderhalve man en een paardenkop. Toch nemen ook zulke kleinschalige optredens vaak een hele dag in beslag. Hoe ziet zo'n avontuur er dan precies uit?
Investeren in een bandbusje óf er een huren
Weinig bands hebben vanaf de start beschikking over een eigen tourbus. Dat is de ultieme droom van veel beginnende muzikanten: samen in de eigen, feestelijk ingerichte bus op tour. Maar omdat vooral in het begin niet genoeg geld wordt verdiend met optreden, is dit vaak een investering die nog niet genomen kan worden. Want ondanks een goedkope autoverzekering komen er heel wat kosten bij kijken, zoals brandstof, wegenbelasting en uiteraard de aanschaf. Deze kosten kunnen vaak pas betaald worden als de gage van de band wat meer is opgelopen. Daarom kiezen veel bands voor een gehuurd exemplaar om bandleden en instrumentarium in te vervoeren.
Inladen en op weg
Dan volgt er hopelijk een leuk ritje, want optreden in eigen dorp of stad is niet zo avontuurlijk. In Duitsland is meer ruimte voor met name rockbands, en dat hele stuk rijden maakt de hele onderneming interessanter. Voor zo'n rit moet er rond het middaguur ingeladen worden. Dat betekent verzamelen bij de oefenruimte, inladen, in de file belanden en uiteindelijk net op tijd voor de soundcheck arriveren. Er is dan weinig tijd om te acclimatiseren: er moet uitgeladen worden. Alles moet richting podium, waar de soundcheck volgt. Met een goede soundcheck staat of valt een optreden. Dat geldt voor alle bands, zoals bijvoorbeeld The Groove. Om alles te laten klinken zoals het hoort, kost je vaak al snel anderhalf uur.
Wachten, eten, wachten... spelen!
Daarna volgt meestal een uurtje verveling totdat het eten opgediend wordt. Gelukkig is de tijd van pasta met opgewarmde ketchup voorbij, maar vroeger heeft menig toerende artiest dit culinaire hoogstandje wel eens op zijn bordje gekregen. Als het goed gaat met de carrière kun je als band op een gegeven moment wel gebruikmaken van een rider. Op die manier ben je niet meer helemaal afhankelijk van de ‘gastvrijheid’ van de organisator. Op een rider staan alle voorkeuren op technisch gebied en gastvrijheid (eten en drinken). Na het eten is het wachten tot de zaal een beetje volstroomt en dan, als er al een hele werkdag op zit, begint de echte klus pas: het optreden.
Benzinestations een berichtje sturen
Na het optreden en het beruchte evalueren, oftewel het na-drinken, is het tijd om het hele riedeltje in omgekeerde volgorde te herhalen: afbouwen, inpakken, inladen en op naar huis. Het komt voor dat geroutineerde muzikanten al voor de terugrit berichtjes sturen naar intussen bevriende medewerkers van benzinestations om alvast wat snacks in het vet te gooien. Eenmaal bij de oefenruimte wordt er uitgeladen. Het zonnetje komt alweer op als de bandleden moe maar voldaan in bed kruipen. Het zijn mooie avonturen, maar behoorlijk intensief.