Netflix, wie kent het videoplatform niet: het ultieme medium om met je verstand op 0 een fictieve film te kijken en lekker bij te komen van een drukke dag. Het is heerlijk om je te verlekkeren aan romantische comedy's of actiefilms, maar tegenwoordig biedt Netflix ook educatieve non-fictie video's zoals muziekdocumentaires.
Daarin krijgen we een kijkje in de carrières en levens van grootheden en belangrijk figuren uit de muziekindustrie. De ene documentaire focust zich meer op de muzikale successen, de ander meer op de levensloop van de betreffende persoon.
De eerste videos op Netflix
Netflix is in 1997 opgericht door de Amerikanen Marc Randolph en Reed Hastings. Destijds was het idee om via de website video's te verhuren voor onbeperkte tijd. Op 14 april 1998 is de website van Netflix online gegaan met in het bestand 925 video's. Het platform is tegenwoordig een streamingsdienst.
Eindeloos veel categorieën
Hoewel de soorten video's in het begin beperkt waren, zijn er nu eindeloos veel video's te zien in de volgende categorieën: Actie, Actiecomedy, Actiethrillers, Actie-tv, Amerikaanse comedyseries, Amerikaanse dramaseries, Amerikaanse series, Amerikaanse tv, Amerikaanse tv-comedy's, Animatie voor het hele gezin, Anime, Anime-actie, Anime-films, Anime-series en Australische films. Daar zijn in de loop der jaren nog veel meer categorieën bijgekomen, zo ook dus muziekdocumentaires.
Bekenden uit de muziekindustrie waarover een documentaire is gemaakt
1. Whitney Houston
In deze documentaire kijk je naar het ongelooflijke levensverhaal van Whitney Houston. Ze was een ware superster, maar zo voorspoedig als haar carrière ging, zo onvoorspoedig verliep haar privé-leven Ze was nooit vrij om zichzelf te zijn en stierf uiteindelijk aan een overdosis drugs. Overigens zijn er ook musicals over haar leven gemaakt, waarin onze Nederlandse ster Romy Monteiro speelde. Overigens toert zij ook rond met songs van Whitney, Romy is met haar geweldige stem onder andere te boeken via Evenses.
2. Quincy Jones
Quincy Jones is een zanger, maar in de documentaire over zijn carrière op Netflix is te zien dat hij heeft bijgedragen aan muzikale successen van andere grote artiesten zoals Frank Sinatra maar ook televisiesterren Will Smith en Oprah Winfrey. Zijn invloed was groot. Zonder hem was bijvoorbeeld ook de hit 'Thriller' van Michael Jackson nooit uitgebracht.
3. Bob Dylan
In de documentaire 'Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story' zien we een Bob Dylan die op de barricade staat. Het blijkt dat veel van zijn muziek protestliederen zijn. Je wordt in de documentaire meegezogen in zijn muzikale reis net na de Vietnamoorlog en het Watergateschandaal. Je ziet nooit eerder vertoonde beelden en je komt er bijvoorbeeld achter dat het nummer 'Hurricane' is geschreven om de ten onrechte veroordeelde bokser Rubin "Hurricane" Carter vrij te laten.
4. Beyoncé
In de documentaire Homecoming volgen we Beyoncé, op weg naar haar show op het grote festival Coachella. Deels is de documentaire een concertopname, want je kan ook een deel van de waanzinnige show zien, dat de naam 'Beychella' draagt.
5. The Rolling Stones
In 'Olé Olé Olé! A Trip Across Latin America' volgen we de legendarische mannen van The Rolling Stones tijdens hun tournee in Latijns-Amerika. Je krijgt een uniek kijkje achter de schermen.
6. Nina Simone
Nina Simone staat bekend als geweldig artiest, maar weinig mensen weten dat ze te kampen heeft met een bipolaire stoornis. In *'What Happened, Miss Simone?'* zien we een puur portret van haar, dat haar kwetsbare kanten laat zien.
Andere opvallende feiten over Netflix
Er zijn opvallende feiten over Netflix. Het idee om Netflix te beginnen, komt (naar het schijnt) omdat Hastings een boete van 40 dollar moest betalen na het te laat inleveren van een gehuurde film. Hij wilde een 'videotheek' oprichten waar je onbeperkt video's kan huren. Daarnaast, is het zo dat de categorieën op Netflix blijven maar groeien. Zo kan je zelfs video's vinden in de categorie 'Turkse films'.